Kasern II

2022, Stockholm
Beställare: Statens fastighetsverk
Projektomfattning; Restaurering och Inredning Etapp 2
Ansvarig arkitekt: Anna Karin Edblom
Medverkande arkitekter: Kerstin Olsson, Kelda Bryson, Daniel Backlund och Corinne Brandberg

Uppdrag: Kasern II uppfördes som en båtsmanskasern efter ritningar av Fredrik Blom 1819 och byggdes om under 1870-talet av Victor Ringheim med syfte att utöka antalet sovplatser. Efter att flottan lämnade Skeppsholmen 1953 övertog Konsthögskolan lokalerna och Paul Hedquist ritade en genomgripande ombyggnad. Hösten 2016 utbröt en brand i Kasern II. Vindsbjälklaget och takkonstruktionen totalförstördes och resten av byggnaden vattenskadades svårt. Återuppbyggnaden har skett i två etapper där Ahrbom & Partner i etapp 1 återställt stomme, takkonstruktion och fasad. AEOW har senare tagit vid i etapp 2; bestående av invändig utformning och hyresgästanpassning. Programmet innehöll mer eller mindre en totalrestaurering samt transformering som innefattande storrumskontor, mötesrum, en samlingssal, utställningsytor nya köksenheter och hygienrum. Trots brand- och vattenskador har många kulturvärden som berättar om Skeppsholmens och byggnadens historia kunnat bevaras. Målsättningen har varit att förstärka byggnadens karaktär som logementsbyggnad, men också att bevara Paul Hedquists viktiga förändringar. Återuppbyggnaden har utförts med tidstypiska material och metoder, t ex vad gäller puts och murning, bjälklagsuppbyggnader, färgtyper och måleri. Nya tillägg såsom hygienrum, kapprum och pentryn har koncentrerats till byggnadens mittparti, där de karaktäristiska valvslagna hjärtväggarna har behållits frilagda. I de tidigare logementssalarna har de synliga takbjälkarna kunnat bevaras.

Foto: Tove Freiij, Melker Dahlstrand och Kristin Fyrand

För fler bilder av inredning för Kasern II se Kasern II - Inredningsuppdrag

Foto av exteriör efter branden 2016.

En av de tidigare logementsalarna. Idag använder hyresgästen Statens konstråd salen för konstvisningar. Färgsättning återställd till perioden efter ombyggnad 1870.

Färgsättning av trätak i logementssalarna, återställd till perioden efter ombyggnad 1870.

Bevarade rester av en grön limfärg med schablon-dekor. Dekoren tillkom före 1870.

Nya ytskikt i genomfärgad mdf mot kalkstensgolv och befintliga dörrsnickerier i brun linoljefärg.

Nya träglaspartier i mörkbrun kulör.

Vy av ateljén som totalförstördes under branden 2016. Ny trappa i ateljén av vitmålat smide. Rekonstruktion och tolkning av trappa ritad av Anders Bodin 1988

Nya träglaspartier i mörkbrun kulör mot takbjälkar. Färgsättning av tak, återställd till perioden efter ombyggnad 1870.

Foajén på entréplan. Med ny hissväggsfront i genomfärgad mdf. (Foto: Melker Dahlstrand)

Vy av ateljén som totalförstördes under branden 2016. Ny trappa i ateljén av vitmålat smide.

Ny köksinredning i matsal, genomfärgad mdf, ek, målade stålprofiler och svarta smidesdetaljer. Den gula väggkulören hittades vid färgundersökningen och härstammar troligen från tidigt 1800-tal.

Återbrukat möblemang i matsal. Stolar; Lammhuls ”Opalen”.

Väggen i korridoren har ursprungligen varit dekorerad med en marmorering som efterliknar en gulbrun marmor. Dekoren är indelad i block som kvaderstenar. Korridor i entréplan.

Ny trappa med balustrad och fondvägg. Samlingssalen (tidigare verkstad) på entréplan.

Fragment av muralmålning från Konsthögskolans tid. Nya inklädnader av sarg i genomfärgad mdf och toppskiva i betong. Samlingssalen, entréplan. (tidigare verkstad)

Fragment av muralmålning från Konsthögskolans tid.

Nya hygienrum och pentryn i de tidigare tvagningsrummen från logementstiden.

Nya hygienrum och pentryn i de tidigare tvagningsrummen från logementstiden.

Interör av hygienrum. Terrazzo i två kontrasterande kulörer och genomfärgad mdf. T h; bevarat väggkakel de gamla tvagningsrummen från logementstiden.

Detalj av sittbänk i smide och ek mot bevarat kakel från de tidigare tvagningsrummen från logementstiden.

Föregående
Föregående

Skokloster slott

Nästa
Nästa

Sagerska huset